Regionaal instituut Cultuur- en kunsteducatie
RICK is ambassadeur van samen dementievriendelijk limburg
Terug naar Nieuwsoverzicht

RICK is ambassadeur van samen dementievriendelijk limburg

27-03-2018
Categorie: Kunst op maat, Rick, Theater/Taal

De gemeente Weert zet zich in voor een dementievriendelijke samenleving. Door de toenemende vergrijzing en het steeds langer thuis blijven wonen zal het aantal mensen met dementie de komende twintig jaar toenemen. Deze prognose is aanleiding geweest voor een gesprek tussen de gemeente Weert en Alzheimer Nederland met als resultaat een initiatiefgroep bestande uit een aantal organisaties die met eenvoudige acties de leefomgeving in Weert dementievriendelijk maken. RICK (Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie) gaat zich net als een aantal andere organisaties in Weert inzetten en een voortrekkersrol op zich nemen.

RICK is partner van Weert dementievriendelijk

RICK doet mee aan de bedrijvenestafette van de campagne ‘Samen maken we Limburg dementievriendelijk’. RICK biedt medewerkers de gelegenheid om de online training GOED omgaan met dementie te volgen. Ook bij RICK komen wel eens mensen met dementie binnenlopen. Of RICK docenten merken dat een cursist zich opeens anders gedraagt. Dan is het fijn dat de signalen van dementie worden herkend en dat medewerkers weten hoe hiermee om te gaan en te kunnen helpen.

In onze samenleving is een groeiend aantal mensen met dementie. Limburg telt in 2020 naar verwachting 24.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal tot ca. 41.000 in 2040. Zeventig procent van hen woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. De kans is dus heel groot dat men steeds vaker mensen met dementie tegenkomt in onze samenleving. Op straat, bij de supermarkt, in het café of bij het regionale Cultuurcentrum.

Niet iedereen herkent de signalen van dementie en het grootste deel van de Limburgers weet niet hoe ze iemand met dementie goed kunnen helpen wanneer dat nodig is. Weet jij het wel? Test je kennis in de gratis online training: Goed omgaan met dementie. De training duurt ca. 15 minuten en kan door iedereen gevolgd worden: https://samendementievriendelijk.nl 

Aanpak als ambassadeur

RICK heeft net als de andere ambassadeurs een programma opgesteld en stappen ondernomen om dementie onder de aandacht te brengen. Het Bibliocenter heeft een lijst met titels van boeken over het onderwerp gemaakt en een herinneringskoffer. Albert Heijn heeft ervoor gezorgd dat alle medewerkers de training hebben gevolgd, ze herkennen signalen en weten hoe ze betreffende klanten het beste kunnen benaderen en helpen. Natuurlijk doet RICK op Cultureel Gebied een ‘duit in t zakje’.

Culturele dementievriendelijke initiatieven

RICK heeft een drietal initiatieven ontplooid ter bevordering van een dementievriendelijke samenleving:

1. CULTUURGENOTEN: tien maandelijkse  bijeenkomsten

Kunst verbindt! Vanuit de gedachte dat kunst verbindt is er, zijn er bijeenkomsten met muziek en dans in de RICK concertzaal. De opzet is laagdrempelig en alzheimer-vriendelijk.

Het volledige programma is beschikbaar op de website van RICK: https://www.ricknet.nl/rick/laatste-nieuws/beleef-onvergetelijke-momenten-bij-rick-met-cultuurgenoten Bij alle presentaties is er  ruimte voor interactie. Entree: € 7,50 (inclusief koffie of thee). Kaartjes kunt u van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur kopen bij de balie van RICK. Kaartjes zijn tevens voor aanvang aan de kassa verkrijgbaar.

2. EFKES DE WEG KWIJT

Dementie, wat is dat eigenlijk? Hoe herken je iemand die lijdt aan dementie, en hoe kunnen we patiënten helpen om zo lang mogelijk deel te nemen aan onze samenleving?

Efkes de weg kwijt is een initiatief van Sociaal Makelaars Cranendonck, WMO commissies, Cultuurcraan, gemeente Cranendonck, steunpunt mantelzorg en RICK, met als doel het creëren van meer begrip en bewustzijn rondom dementie. Door middel van een theatertour worden herkenbare situaties voor dementie patiënten vertoond aan een groot publiek. Aan jongeren, toekomstige mantelzorgers, winkelpersoneel, leden van sportverenigingen, zodat zoveel mogelijk mensen weten wat dement zijn betekent voor zowel de patiënt als de omgeving.

3. CREATIEVE HANDREIKINGEN

Ontspannende en creatieve workshops voor mantelzorgers

Mantelzorger worden overvalt je.  Vaak is het geen bewuste keuze maar de zorg die voortkomt uit je rol binnen je gezin en omgeving. RICK en Punt Welzijn bezorgen mantelzorgers uit de gemeente Weert een heerlijke onbezorgde middag.

Lekker even ontspannen en samen met de zorgontvanger bezig zijn met wat jullie leuk vinden. De mantelzorger maakt zelf een keuze uit de aangeboden workshops.

Wil je meer weten over initiatieven van RICK in de zorgsector, bel dan met Jan van Dongen: 0495-533954.

 

Wat is jouw passie?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus