Regionaal instituut Cultuur- en kunsteducatie

Voortgezet Onderwijs

Projecten en workshops bij RICK zijn voor jongeren in het voortgezet onderwijs een beleving!

Voortgezet Onderwijs

Projecten en workshops bij RICK zijn voor jongeren in het voortgezet onderwijs een beleving!

Voortgezet Onderwijs

Projecten en workshops bij RICK zijn voor jongeren in het voortgezet onderwijs een beleving!

Voortgezet Onderwijs

‘RICK verbindt de samenleving met kunst en cultuur’. Zo ook het voortgezet onderwijs. Hiervoor ondersteunt, adviseert en begeleidt RICK scholen bij de ontwikkeling van een eigen cultuurbeleid. Er kan worden gedacht aan doorlopende leerlijnen, binnen- en buitenschools aanbod, het inzetten van cultuur als doel of als middel.

Naast het formuleren van beleid kunnen scholen ook bij RICK terecht voor de uitvoering van kunst- en cultuurprojecten. Samen met docenten en cultuurcoördinatoren wordt er een invulling gegeven aan onder andere CKV-dagen, mentorlessen, activiteitenweken, musicals en naschoolse activiteiten. RICK werkt hiervoor met professionele vakdocenten die actieve workshops verzorgen in een bepaalde kunstdiscipline, ter kennismaking of verdiepend.  

RICK werkt samen met 7 middelbare scholen in de gemeenten Weert, Nederweert, Cranendonck, Heeze-Leende, Someren en Asten.

Projecten en workshops bij RICK zijn voor jongeren in het voortgezet onderwijs een beleving!

voortgezetonderwijs_bewegenisenergie.jpg

CKV-dag CITAVERDE NEDERWEERT met het thema ENERGY!

In september 2015 zijn leerlingen van MAVO 3 bij RICK geweest voor een invulling van hun CKV-dag. De CKV-dag had als thema ENERGY, dit was terug te vinden in alle workshops. In totaal hebben 82 leerlingen deelgenomen aan de ENERGIEKE dag die uitgevoerd werd bij RICK, Sparklab en Perron C.

Bij fotografie hebben leerlingen bewegingsfoto’s gemaakt en bewerkt (beweging = energy!).
Tijdens de dansworkshops hebben de leerlingen de eigen energie gebruikt om breakdance, streetdance en hiphop uit te voeren. Naast dans en fotografie werd er ook gekeken hoe energy vertaald wordt in de muziek. Zelfs met beeldende materialen werd er energie overgebracht door middel van een kettingreactieworkshop.

De CKV-dag werd afgesloten met de voorstelling ‘Wat klassiek je me nou??’ in de concertzaal bij RICK.
In de voorstelling werd afgerekend met alle vooroordelen over klassieke muziek en zagen leerlingen dat deze muziek terugkomt in reclames, films en zelfs in popmuziek. Er werd verteld, gerapt en gezongen, dit alles begeleid door een elektrische cello, videofragmenten, beatbox, scratchen en ritmes die uit een computer rollen. En opeens bleek dat klassieke muziek helemaal
niet meer zo .. eh.. klassiek was! Een energieke voorstelling van begin tot eind!!

De leerlingen hebben genoten en de CKV-dag was een succes.

Theatervoorstelling 'De Brugklassurvival' op HET COLLEGE Weert

Brugklassurvival.jpgVoor de start van een KUNST en CULTUUR project hebben brugklasleerlingen van Het College Weert kunnen genieten van een theatervoorstelling.
De theatervoorstelling ‘De Brugklassurvival’ is uitgevoerd op Het College zelf voor drie brugklassen. Het was ‘een harstikke leuke voorstelling!’

De inhoud van de voorstelling was het volgende:
‘Daar zit je dan. Alleen in de brugklas. Met een rugzak die zwaarder is dan jij zelf, een rooster dat wel Chinees lijkt en nieuwe gezichten die je vrienden moeten worden. In de pauze lijken je klasgenoten elkaar al helemaal gevonden te hebben. Jij bent vast de enige die terug wil naar je oude vertrouwde groep acht. Hoe overleef je ooit deze jungle vol lange gangen, rare afkortingen en nieuwe docenten?’

Het doel van de voorstelling is om leerlingen het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn. Iedereen vindt het spannend op een nieuwe school. Praat er samen over en lach erom, des te sneller voel je je thuis. De voorstelling is uitgevoerd door een samenwerking van Het College Weert, RICK en Theaterduo Signatuur Onbekend.

PHILIPS VAN HORNE CITYTRIP

pvh-citytrip.jpgIn februari en maart van 2016 mocht RICK voor heel HAVO 1 van PHILIPS VAN HORNE SG workshops verzorgen met het thema ‘citytrip’.

Iedere workshop vertegenwoordigde een land. De landen die voorbij kwamen waren Parijs, London, Buenos Airos, New York en Johannesburg. Er werd geschilderd zoals op de PLACE DU TETRE, stop motion, afrikaanse maskers gemaakt etc. De leerlingen vonden het erg leuk en het is zeker voor herhaling vatbaar!


GOT2DANCE Varendonck College Someren

Op 31 maart 2016 heeft op het Varendonck College Someren de GOT2DANCE dag plaatsgevonden. Een dag waarbij alle leerlingen dans of dans gerelateerde workshops aangeboden kregen. De dag werd afgesloten met een presentatie van de workshopdocenten vanuit RICK.
Dansers.jpg

Er werden voor ongeveer 65 leerlingen workshops gegeven op verschillende locaties binnen de school. Workshops breakdance, bodydrums, tattoo, morphing en cheerleading werden gegeven. Een leerling op locatie zei ‘Cheerleading was de leukste workshop van de dag!’. De workshop was geen traditionele cheerleading workshop met bijvoorbeeld pompoms. Tijdens de les behandelde ze springtechnieken, lenigheid, yells en leuke danscombinaties.

Een LEUKE, NIEUWE workshop geschikt voor JONGENS EN MEISJES van alle doelgroepen! De dag werd mede mogelijk gemaakt door Cultuurplein Asten Someren.Cultuur met RICK week 2

Stromae-620x413.jpg

In februari heeft de tweede projectweek van het KWADRANT project plaatsgevonden. Tijdens deze projectweken krijgen 508 leerlingen van het VMBO en PRO (praktijkonderwijs) kunst en cultuur workshops aangeboden. Het thema van week 2 was de videoclip van STROMAE- CARMEN.
De videoclip gaat over het gebruik en misbruik van social media.  Naast de reguliere workshops werden er ook workshops stop motion en graffiti vanuit RICK aangeboden. BIBLIOCENTER Weert gaf workshops waarbij de leerlingen een nieuwsuitzending konden maken. De gemaakte stop motion filmpjes zullen op de FACEBOOK van RICK verschijnen. De projectweek is goed verlopen. Het gebruik van een videoclip als thema voor kunst en cultuurworkshops is een uitstekend middel!


Theaterlessen WHO AM I? Citaverde Nederweert

WHO-I-AM.jpg
In maart 2016 zijn op het CITAVERDE in Nederweert theaterlessen WHO AM I? gestart.
Tijdens 4 donderdagen krijgen 3 mentorklassen van MAVO lessen van TINEKE PRINS. In de lessen worden onderwerpen als samenwerken, pesten, digitaal pesten, een veilige school en wie ben ik spelenderwijs besproken.

De lessen sluiten aan bij de vakken BURGERSCHAP, MENTORLES en LOB.
Geschikt voor alle VO scholen NIVEAUBREED inzetbaar!

Ga terug naar Onderwijs


Advies nodig?

We helpen je graag met het opzetten
van projecten en/of workshops

Neem contact op