Regionaal instituut Cultuur- en kunsteducatie

Belemmeringen om te zoeken naar een stage, werkervaringsplek, betaald of vrijwilligerswerk neemt KunstWerk weg. Het programma helpt personen zonder werk belangrijke vaardigheden te ontwikkelen door inzet van theater, kunst en design. Zo stomen we hen klaar voor deelname aan de arbeidsmarkt. 

 “Voor mij is nu duidelijk in welke richting ik werk wil zoeken. Dankzij KunstWerk heb ik stappen durven te zetten voor het vinden van een stage. In de toekomst hoop ik betaald werk te kunnen zoeken” – deelnemer KunstWerk

Kunst raakt het wezen en draagt bij aan iemands ontwikkeling. KunstWerk is daarom een effectieve manier om met mensen zonder werk in gesprek te gaan en zet aan tot reflectie.

Wat levert het programma concreet op?

  • Mensen van 20 – 40 jaar, die door omstandigheden lang zonder werk zitten, worden ‘werkfit’.
  • Kunst is een middel om te werken aan de eigen persoonlijke ontwikkeling. Deelnemers maken kennis met expressie, feedback geven en ontvangen, reflecteren en presenteren.
  • In 16 – 20 weken werkt men een creatief idee, op basis van hun passie of talent zoals schrijven, muziek of vormgeving, uit tot een concreet eindresultaat. Tijdens dit proces worden essentiële eigenschappen en vaardigheden versterkt zoals zelfvertrouwen, oplossingsgericht denken, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samen kunnen werken en een gevoel van veiligheid.
  • Binnen een groep van 8-12 deelnemers ervaren personen onderling steun  en werken zij gezamenlijk en individueel aan een eindproduct zoals een voorstelling, performance of tentoonstelling. Door de positieve ervaringen die zij opdoen ontstaat groei.

Hoe werkt KunstWerk?

1.     Professionele kunstcoaches van RICK maken individueel kennis met de mensen in de groep. Wie is de deelnemer? Wat is zijn of haar verhaal?

2.     Vervolgens halen de coaches met korte oefeningen de passies en talenten naar boven. Waar is de persoon goed in? Wat wil hij of zij leren? Welke kansen liggen er voor hun toekomst?

3.     Vanuit de persoonlijke kracht gaat een deelnemer aan de slag met een concreet eindproduct. Mensen die graag schrijven, maken een eigen gedicht, verhaal of theaterstuk. Liefhebbers van rap ontwikkelen een rapperformance. De begeleiders zorgen er  tijdens dit proces voor dat diverse eigenschappen en vaardigheden die nodig zijn voor de re-integratie op de arbeidsmarkt verbeteren.

4.     De groep legt gezamenlijk vast welke vorm de eindpresentaties krijgen.

5.     De ‘show’ wordt voorbereid. Ieder krijgt een eigen rol en taak. Samen werken ze naar het eindresultaat toe. De deelnemers stralen tijdens hun eigen productie.

6.     Na afloop reflecteren we. Wat is goed gegaan? Wat zou je de volgende keer anders doen? Welke groei heb je doorgemaakt en hoe zet je je nieuwe kwaliteiten in bij deelname aan de arbeidsmarkt ? 

Kun jij KunstWerk inzetten om personen te helpen bij hun groei naar deelname aan de arbeidsmarkt? KunstWerk start elk jaar in februari en september. Geïnteresseerd? Neem voor meer informatie contact op met Jan van Dongen, hoofd Sociaal Domein bij RICK, T: 0495 533954, E: j.vandongen@ricknet.nl.